*1000 (pozivi s mobitela) ili 01 64 30 200 (pozivi s fiksne linije)

Radnička cesta 1a, Zagreb

Top

Hosting – što trebate znati prije stvaranja web stranice

Što je hosting, zašto je važan i na što obratiti pažnju pri izradi web stranice?

Scenarij je sljedeći..

Odlučili ste napraviti novu web stranicu za vašu tvrtku i znate iz razgovora sa kolegama da vam je potreban hosting i domena, za početak.

No znate li što je hosting, što podrazumijeva te koji mu je odnos sa domenom?

U nastavku vam donosimo upravo ove informacije uz par savjeta kako izabrati pravi hosting za vas.

1. Što je uopće hosting?

Hosting označava uslugu koja omogućava pojedincima i tvrtkama da objave jednu ili više web stranica na internetu. Web hosting je zapravo prostor određene veličine na kojem korisnici pohranjuju svoje web stranice, HTML kod stranice uz sve slike, tekstove i ostali sadržaj koji žele putem web stranice prikazati budućim korisnicima.

Što dobivam u web hostingu?

Prostor za pohranu

Web hosting podrazumijeva osiguran prostor za pohranu svih podataka i datoteka koje dolaze uz vašu web stranicu. Ovdje su uključeni svi mailovi, web datoteke, baze podataka i ostalo. Ovisno o vašim potrebama, svrsi vaše nove web stranice i predviđenom volumenu korištenja (tzv. bandwith) postoje hosting paketi raznih veličina (određeno u MB ili GB).

Email računi

Ovisno o veličini izabranog hosting paketa, on može sadržavati određeni ili neodređeni broj mogućih email računa koje možete otvoriti, te se tada svi zaprimljeni i poslani mailovi pohranjuju na hosting prostoru zajedno sa ostalim datotekama.

FTP pristup

FTP (File Transfer Protocol) pristup vašem hostingu potreban je kako biste podatke potrebne web stranicama prenijeli direktno na server ili cijelu web stranicu napravljenu offline prenijeli na hosting i objavili.

2. Vrste Hostinga

Postoji više vrsta hostinga; dijeljeni (shared hosting), dedicirani hosting, cloud hosting i mnoge druge vrste, no zbog svoje praktičnosti, pristupačnosti široj publici i niske cijene dijeljeni hosting je najčešća vrsta hostinga koji mnogi izaberu za prvu web stranicu.

Dijeljeni (shared) hosting

Kod dijeljenog hostinga vaša web stranica smještena je na istom serveru kao i stotine drugih od kojih svaka ima određeni prostor za pohranu (ovisno o izabranom paketu) te sve web stranice koriste iste resurse  kao što su RAM i CPU (procesor) servera. Iz ovog razloga cijene dijeljenog hostinga su izuzetno niske (nekoliko stotina kuna godišnje) te zahtijevaju nisku razinu tehničkog znanja.

Preporuča se za manje web stranice ili individualce sa minimalnim potrebama hostinga.

3. Domena

Jednom kad ste osigurali hosting prostor za vašu web stranicu, kako biste je uopće prikazali potencijalnoj publici potrebna vam je i domena.

Zašto?

Jer upravo domena označava adresu na kojoj neki web browser može naći vašu web stranicu te ju potom i prikazati.

Stoga, jedno bez drugog jednostavno ne može funkcionirati. Domena i hosting osnovne su potrebe buduće web stranice neovisno o platformi na kojoj je bazirana vaša web stranica.

4. Kako izabrati dobar hosting?

Izabrati dobar tj. pravi hosting koji odgovara vašim potrebama i nije tako teško kao što se čini.

Najvažnije je imati na umu vrstu web stranice koju želite stvoriti i voditi te buduće potrebe stranice; razmišljajte dugoročno. Znači, u obzir je potrebno uzeti težinu stranice – je li samo informativna stranica sa max 20 podstranica ili se radi o opsežnom webshopu koji tada zahtjeva više resursa kao što je veći prostor na hostingu.

Uz navedeno kod odabira paketa hostinga predlažemo da provjerite koliko vam određeni paket ili vrsta hostinga omogućava upravljanje podacima na hostingu i upravljanje samim serverima, naravno ovisno o vašoj razini tehničkog znanja.

Od svega bismo ipak istaknuli dio koji je neizostavan – vrlo dobra korisnička podrška (poželjno 0-24h) te serveri s lokacijom u vašoj zemlji ponajviše zbog brzog rješavanja potencijalnih zastoja ili ostalih problema.

Planirate novu web stranicu?

Tu smo za vas!

Provjerite i izaberite jedan od naših paketa usluga izrade web stranice koji uključuju hosting i domenu.

Provjeri ponudu
Share